Pages Navigation Menu

Gaat de plataan eraan…

Gaat de plataan eraan…

Gaat de plataan eraan?

Wat u waarschijnlijk (nog) niet weet: de dikste plataan op het landgoed in Hemmen is gelijk ook de dikste in Nederland. Zijn omtrek:  7,87 meter. Hij is niet de oudste, die zou  in park Hoekenburg in Voorburg moeten staan met een leeftijd van 387 jaar. Ook mooi. Er zijn in Hemmen meer platanen. De bekendste is ongetwijfeld de Oosterse plataan, beter bekend als de ‘holle boom’.

We kennen de plataan als een boom vol gebladerte. Het landschap in de zuid-oosthoek van Frankrijk bijvoorbeeld is ondenkbaar zonder platanen.  Onooglijke straatjes in vervallen buurten krijgen de allure van een avenue door platanen. Het verhaal gaat dat Napoleon zijn optrekkende troepen wilde beschermen tegen de zon en de hitte door langs belangrijke verbindingswegen platanen te planten. Zo zorgde hij er voor dat zijn soldaten niet oververhit het slagveld moesten betreden om daar te sterven.  Een  goed mens, die Napoleon. Zou hij Händels opera ‘Serse’(Xerxes) met de aria ‘Ombra mai fu’ hebben gekend? Bij ons is deze vooral bekend als  ‘hèt Largo’. De aria wordt veel gehoord bij rouwplechtigheden. Dat is bijzonder, want de ironisch bedoelde tekst bezingt…..de plataan: “Nooit was een schaduw van een plant meer bemind en lieflijk of zoeter.”

En nu worden de platanen zelf bedreigd. Een parasiet-zwam vormt een groot gevaar; die doet een plataan in vier tot zes jaar afsterven. Vellen en herplanten is het parool. Dat gebeurt nu met zo’n 42000 platanen die langs het Unesco werelderfgoed Canal du Midi staan. Het idyllische beeld van het Kanaal tussen Toulouse en de Middellandse zee gaat zeker voor honderd jaar verloren. De bevolking heeft dat grotendeels geaccepteerd, maar in Avignon moesten ordetroepen eraan te pas komen om vijftig oude platanen te kunnen omhakken.

De parasiet-zwam is door de opwarming van de aarde inmiddels opgerukt naar Nederland.

Zullen de platanen in Hemmen het redden….?

Plataan-staand